Pečieme

Mriežkový jablkový koláč  od Jojky

 
Potrebujeme na cesto:
550 g hl. múky, 250 g masla, 250 g prášk.cukru, 2 vajíčka,1 prášok do pečiva 
(dávka je na jeden veľký plech, na okrúhlu formu priemer 26cm stačí polovičná dávka)
Plnka:
1,8 kg jabĺk, škorica, cukor, hrozienka
Postup: 
Maslo ešte studené nastrúhame, pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto. Vyvaľkáme ho a dáme 1/2 na plech. Jablká aj so šupkou nastrúhame, zmiešame s cukrom, škoricou a hrozienkami. Dáme na cesto a vytvoríme z druhej polovice cesta mriežku. Pečieme v rúre na 180°C cca 30 - 35 minút.

Gaštanová Raw torta  od Tiny

 
Potrebujeme na korpus:
150 g odkôstkovaných datlí (namáčame cez noc) alebo datľovej pasty, 50 g najemno pomletých orieškov kešu, 100 g jemnej kokosovej múčky, 20 ml agávový sirup, voda podľa potreby
Krém:
200 g orieškov kešu (namáčané cez noc, min. 1 hod.), 200 g olúpaných gaštanov, 200 ml kokosového mlieka, 60 g kokosového oleja,                 40 g rozpusteného masla, 80 ml agávového sirupu, 1 čl rumu, 1/2 čl vanilky Bourbon
Postup: 
Datle scedíme a rozmixujeme. Preložíme do misky a pridáme ostatné ingrediencie na korpus. Vypracujeme kompaktné cesto roztlačíme ho do tortovej formy s papierom na pečenie. Scedené oriešky kešu nasypeme do vysokovýkonného mixéra, pridáme gaštany a ostatné imgrediencie a rozmixujeme na hladký krém, ktorý nalejeme na korpus. Tortu dáme stuhnúť na 4 hodiny do mrazničky. Potom tortu vyberieme z formy a ozdobíme podľa fantázie. Ja som použila šľahačku a gaštany v mede.

Čokoládová pusinková torta  od Ľubky

 
Potrebujeme na korpus:
180 g horkej čokolády (70%), 80 g masla izbovej teploty, 110 g trstinového kryštálového cukru, 3 veľké vajíčka (bielky a žĺtky oddelené) + 2 žĺtky, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Orieškovo-čokoládový sneh:
80 g orechov (lieskových, vlašských...), 50 g horkej čokolády, 1 čajová lyžička škrobu, 2 veľké bielky, 100 g trstinového kryštálového cukru
Postup: 
Rúru predhrejeme na 180'C. Dno formy o priemere 23 cm vyložíme papierom, boky vymastíme maslom a vysypeme múkou (kakaom v prípade bezlepkovej diéty).
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a dáme bokom vychladnúť. V mise vymiešame maslo s cukrom a po jednom pridávame žĺtky. Vyšľaháme a pridáme mierne vychladnutú čokoládu a vanilku. Na záver jemne vmiešame sneh z 3 bielkov. Nalejeme do formy a pečieme 25 minút.
Medzitým si orechy a čokoládu nasekáme nahrubo a zmiešame so škrobom. Dáme šľahať 2 bielky a keď zbelejú, začneme po lyžiciach pridávať cukor. Šľaháme pokiaľ nie je sneh tuhý a lesklý. Jemne primiešame orieškovo-čokoládovú zmes.
Korpus vyberieme z rúry, rozotrieme naň sneh a pečieme ďalších 25 minút. Po upečení necháme tortu päť minút chladnúť,  potom jemne uvoľníme boky torty a necháme ju úplne vychladnúť.
Torta vydrží na chladnom mieste niekoľko dní.
 
 

Mango- banánová RAW torta  od Tiny

Potrebujeme:
korpus: 100 gr kešu orechy, 100 gr hrozienka, 50 gr strúhaný kokos, 1PL kakaa
plnka: 2 menšie zrelé mangá, 2 banány, 1,5 dcl kokosový olej, 2 PL javorový sirup (agáve, med)
 
Postup:
Hrozienka dáme namočiť min. na 2 hodiny. Potom ich rozmixujeme, zmiešame s pomletými kešu orechmi, kokosom a kakaom. Natlačíme do tortovej formy. Mango s banánmi, kokosovým olejom a sirupom rozmixujeme na hladkú kašu a vylejeme na korpus. Dáme do chladničky minimálne na 3 hodiny alebo ešte lepšie do mrazničky.  Ozdobíme podľa vlastného vkusu.
 
 

Slaný koláč  od Jojky

Potrebujeme:
lístkové cesto, 2 kyslé smotany, 2 vajcia, polooštiepok neúdený, pór, cibuľka, špargľa obvarená, baby špenát a medvedí cesnak
 
Postup:
Zmiešať podusenú zeleninu so smotanou a vajíčkami. Mierne posoliť a okoreniť, vyliať na pripravené cesto vo forme. Vrch posypať syrom. Pečieme pri 200 °C cca 20 minút.
Obmeny: brokolica + vlašské orechy, kúsky lososa, hríby,...
 

Mandľová torta  od Maťky

Korpus:
7 vajec,140 g kryštál. cukru,140 g mletých mandlí
 
Postup:
 vymiešať žĺtka s cukrom ( ja pridávam 2 lyžice vody), pridať sneh z bielkov a zľahka vmiešať mandle. Vliať do vymastenej a mandľami vysypanej formy. Ja som piekla dva nižšie korpusy samostatne.
 
Plnka:
1 zlatý klas, 3,5 dl mlieka, 150 g práškového cukru,1 vanilkový cukor, 250 g maslo
 
Postup:
V polovici mlieka vymiešať zlatý klas a cukor, druhú polovicu dať variť, do vlažného vliať zmes a uvariť puding, vychladiť. Občas pritom premiešam nech nie je veľmi tuhý. Ešte vlažný pridať do vopred vymiešaného masla, dobre zmiešať.   
Jeden korpus natrieť džemom podľa chuti, potom vrstva krému a nejaké ovocie. Prikryť druhým korpusom.
Vrch potrieť zmesou vyšľahanej  šľahačky s 250 g Mascarpone, možno pridať mandľovú arómu a mandľový prášok a dozdobiť ovocím.

Ľadové rezy  od Ľubky

Cesto:
8 bielkov, 8 lyžíc práškového cukru vyšľahaťna tuhý sneh. Do toho pridať 8 lyžíc polohrubej múky (bezlepkovej), trošku kypriaceho prášku.
Na vymastený, múkou vysypaný (nedávať papier na pečenie) plech strednej veľkosti cca 25x38 cm dáme piecť asi 20 min. pri 180 °C. Ešte horúce cesto poliať 1 dcl vlažného mlieka. Plech už nechať vonku.
Plnka:
1 l mlieka, 8 žĺtkov, 8 lyžíc trstinového cukru a 3 zlaté klasy zamiešame a uvaríme na hustú kašu. Ešte do horúceho pudingu pridáme 2 veľké masla. Už nevariť, ale vyšľahať na hustú hladkú kašu. Rozdelíme na 2 časti.
1. časť žltú natrieme na cesto na plechu, do 2. časti zamiešame 1 až 2 lyžice kakaa podľa chuti. Znovu pridáme na plech i keď je všetko ešte teplé. Ako poslednú vrstvu vymiešame 2 práškové šľahačky podľa návodu. Natrieť a dať chladnúť do chladničky na min. 6 hodín. Ak to chcete robiť ako okrúhlu tortu, stačí polovičná dávka.

Čokoládovo-arašidové kocky nepečené  od Evky M.

120 g rozpust. masla
1 balík Bebe keksov alebo masl. sušienok
110 g pr. cukru
210 g + 2 PL arašidového masla
1 čokoláda na varenie
 
Malú nádobku (cca. 20 x 20 cm) vyložíme alobalom. V mixéri vymiešame maslo, keksíky a cukor, pridáme 210 g arašidového masla. Hmotu nalejeme do pripravenej nádobky, rovnomerne utlačíme. Nad miernym ohňom v hrnci s hrubším dnom za stáleho miešania roztopíme čokoládu, pridáme 2 PL arašidového masla. Po rozpustení to nalejeme do nádobky s arašidovým korpusom. Dáme do chladničky na pár hodín. Pred krájaním necháme stáť pri izbovej teplote 10 minút, inak sa čokoláda poláme. Dá sa skladovať v chladničke, aj zamraziť.  

Cheesecake s citrónovým krémom od Evky M.

Korpus:
2 bal. Bebe keksov alebo maslových sušienok (môžu byť bezlepkové)
50 g mletých orechov,100 g zmäknutého masla
 
Do mixéru dáme keksíky a orechy, rozmixujeme, pridáme rozpustené maslo. Tortovú formu (min. 24 cm) vymastíme, na dno vysypeme zmixovanú hmotu a rovnomerne utlačíme. Dáme do chladničky.
 
Plnka:
Cca. 1000g mliečneho základu: 2x malé mascarpone + 2x termizovanú smot. nátierku (Bánovecká, Mana a pod.) + 1 kyslú smotanu (miesto masc. môžete dať aj tvaroh), 2 vajcia, 2 PL hladkej múky (ja som dala kuk. škrob),150 g pr. cukru, kôra z 1 citróna nastrúhaná,1 PL citrónovej šťavy
 
Do mixéra dáme mliečne výrobky, cukor, vajcia, múku, kôru a šťavu z citróna. Zmixujeme na hladký krém (nie dlho!). Ak sa vám chce, vaječné bielky možno aj vyšľahať a pridať až na koniec.
Vylejeme na korpus, uhladíme, dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10-15 minút. Potom teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte cca. 35 minút. Hotový cheesecake má byť pri krajoch pevný a v strede polotuhý.
Ešte horúci cheesecake nožom oddelíme od okrajov formy, aby sa počas chladnutia nenalepil na steny formy a nepopraskal. Z formy vyberáme, až keď úplne vychladne, aby plnka nevytiekla!
 
Citrónový krém:
3 vajíčka,3 PL prášk. cukru, 2 citróny, 1-2 PL masla
 
V miske vyšľaháme 3 celé vajíčka s 3 kopc. lyžicami práškového cukru. Pridáme nastrúhanú kôru z citrónov a scedenú citr. šťavu. Misku preložíme nad parný kúpeľ a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne (cca. 5 min.), krém ale nesmie vrieť. Dáme nabok a primiešame maslo, kým sa nerozpustí. Za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vychladnutý krém vylejeme na vychladnutý cheesecake.  

Perníková torta od Tiny

Potrebujeme:
300g hladkej múky, 220g práškového cukru, 2 vajcia, 2 pl džemu, 1,2 dcl oleja, 3,5 dcl mlieka, 1 lyžička sódy bicarbóny, 2 lyž. kakaa, 1 sáčok kypriaceho prášku, 3 PL medovníkového korenia.
Postup:
Všetko spolu vymiešame a dáme upiecť v tortovej forme cca 20 min pri 180 st. Po vychladnútí korpus natrieme lekvárom podľa chuti, okraje posypeme orechami a môžeme ozdobne poliať čokololádou.

Orieškové rezy od Jojky

Potrebujeme:
140g lieskove oriešky,140 g práškový cukor, 4 bielka, 1 lyžica kakao
Krém: 4 žĺtky, 3 lyžice práškový cukor, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice mlieka, 120 g maslo
Postup:
Oriešky v suchej rajnici na bledo opečieme a obrúsku odstránime supky. Pomelieme.  Z bielkov ušľaháme sneh a postupne zašľaháme cukor a vmiešame kakao a oriešky. Plech ( ja mám 22 x 32 ) vyložíme papierom. Pečieme 160 - 170  st. 20 - 25 min. Po upečení z ešte teplého stiahneme papier. Krém -  suroviny na krém uvaríme vo vodnom kúpeli na hustú kašu.
Maslo vyšľaháme s trochou cukru a postupne zašľaháme uvarené vychladnuté  žĺtky. Cesto rozdeliť na 3 časti, naplniť a potrieť tiež vrch a boky.

Cviklová torta od Majky K.

Potrebujeme:
500 g červenej  repy,100 g masla, 200 g horkej čokolády  70% 
200 g brezoveho cukru  ( alebo  trstinoveho), 1dcl javorového sirupu 
4 menšie vajcia, 100 g mletých orechov, 30 g karoboveho prášku  (alebo kakaa)
Postup:
Repu uvaríme domäkka a rúru rozohrejeme na  180 stupňov. Horúcu cviklu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, vložíme do mixéra spolu s maslom a nalámanou čokoládou. Všetko dobre rozmixujeme. Cukor a vajcia rozšľaháme na svetlú penu, opatrne primiešame čokoládovú zmes, prisypeme orechy, karob a javorový sirup. Všetko vylejeme do vymastenej tortovej formy s priemerom 26 cm a pečieme cca 50 minút.

Makovo-maková torta od Ľubky

Potrebujeme:
na korpus: 14 vajec, 280 g práškového cukru, 280 g mletého maku 
na plnku: 200 g masla, 200 g práškového cukru, 300 g mletého maku, 300 ml mlieka
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny. K zmesi pridáme mak a zľahka vmiešame sneh z bielok vymiešaných so zvyškom cukru. Cesto upečieme v 2 tortových formách. Pečieme pri 180 stupňoch približne 30-40 minút.
Mlieko uvaríme s makom a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom do peny a postupne zašľáhavame mak.
Korpusy prekrojíme na polovicu, naplníme makovou plnkou a dozdobíme podľa fantázie.

Čokoládová poleva na tortu od Hely

Potrebujeme:
3 PL mieka
2 PL cukru
1 PL kakaa
50 gr. horkej čokolády
1 čajová lyžička masla
 
Všetky ingrediencie prevaríme, ak je poleva hustá,
tak pridáme maslo aj mlieko a ešte teplú natrieme na koláč.

Syrová guľa od Evky M.

Potrebujeme:
cca. 300g najemno nastrúhaného syra s výraznejšou chuťou (údený a Ementál), 1 kelímok neochutenej nátierky (Bánovecká, Monika a pod.), 1 Bambino (nemusí byť)
Na ochutenie: 
1 strúčik cesnaku alebo 1 lyžica Worchestrovej omáčky alebo bylinky podľa chuti
Na ozdobenie: 
Na jemno nasekané orechy.
Príloha: 
slané keksíky (napr. TUCky) alebo chlieb
 
Syry zmiešame a ochutíme. Nesolíme (syr je aj tak veľmi slaný)! Ak je zmes príliš suchá a nespojí sa, pridáme Bambino alebo lyžičku kyslej smotany. Naopak, ak je to príliš tekuté a nedá sa vyformovať guľa, pridáme ešte strúhaný syr. Do hlbokého taniera nasekáme orechy. Mokrými rukami sformujeme veľkú guľu a "vyváľame" ju v orechoch zo všetkých strán. Obložíme TUCkami a podávame ako nátierku. 

 

Lenivý koláč od Ľubky

Potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky (alebo 1 hrnček bezlepkovej múky Jizerka+1/2 hrnčeka pohánkovej múky+1/2 hrnčeka kukuričnej múky), 2 hrnčeky mlieka, 1 hrnček oleja, 1,5 hrnčeka kryštálového cukru (alebo trstinový),
1 kypriaci prášok do perníka, 3 vajcia, 1 hrnček nezomletý mak (môže byť aj verzia orechy, kokos), višňový kompót, pikantný lekvár, čokoládová poleva (100g čokolády, cca 80ml smotany a trochu masla: zohriať smotanu pod bod varu, roztopiť v nej čokoládu, vymiešať do hladka a pridať trochu masla kvôli lesku a tuhosti po vychladnutí) 
Postup:
Vajcia s cukrom vymiesať do peny, postupne pridať olej, mlieko, mak, múku s práškom do pečiva. Na vymastený a posypaný plech (alebo papier na pečenie) vyliať cesto. Na plechu pridať višne, ak ich máme. Nemusia byť, ale s višňami je koláč chutnejší. Piecť ako piškótové cesto, každý podľa vlastnej rúry, cca na 175´C (nie ventilátor) asi 50-60 min. na plechu strednej veľkosti. Skúška špajdlou. Po upečení povrch koláča potrieť lekvárom, ktorý je dobre trochu zriediť šťavou z kompótu, aby sa lepšie vsiakol.  Po úplnom vychladnutí poliať čokoládovou polevou.

Pomarančové mafiny od Tiny

Potrebujeme:
2 šálky polohrubej múky, 1 šálka mlieka alebo acidka, 1 šálka oleja, 1 šálka kryštálového cukru,
1 prášok do pečiva, 1 čl bikarbóny, 3 vajcia, 3 zrelé banány, 1 bal. (6gr) pomarančovej (alebo citrónovej) kôry Dr. Oetker, 5 kvapiek 100% pomarančového oleja, 4 pl kandizovanej pomarančovej kôry
Na ozdobu: 1 šľahačka, 5 kvapiek pomarančového oleja, 1-2 bal. vanilkový cukor
Postup:
Suché prísady zmiešame spolu, banány rozmixujeme v druhej nádobe, kde potom prídáte tekuté prísady. Všetko spolu premiešame a nalejeme do košíčkov. Dáme piecť na 200℃ cca 15-20 min. Vyšľaháme šľahačku s cukrom a olejom a ozdobíme vychladnuté mafiny.

Orieškovo-ananásová torta od Elenky

Cesto:
150 g olúpaných lieskových orieškov pomletých, 40 g strúhanky, ½ vrecúška kypriaceho prášku, 6 vajec, soľ, 50 g strúhanej čokolády, strúhaná kora z 1 pomaranča,150g kryštálového cukru
Plnka:
50 g kyslastého lekváru (malinový, ríbezlový), 6-8 krúžkov ananásovych koliesok, 1vrecko/6 plátkov želatíny, 2 žĺtky, 250 g mascarpone, 150 g práškového cukru, štava z ½ pomaranča, 3+2 dl šľahačky, 1 vrecko tužidla na šľahačku, ½ vrecka tortového želé, 32 ks čokoladových tyčiniek na obloženie torty, 8-10 koktailových čerešní
 
Postup:
Dve otváracie formy na tortu (26cm) vystelieme papierom na pečenie. Lieskové oriešky, pomarančovú koru a strúhanku zmiešame. Vyšľaháme 6 žĺtkov, 6 bielkov, do žĺtkov dáme sypkú zmes, aj s práškom do pečiva a na koniec zmiešame vyšľahané bielka. Masu dáme do dvoch foriem a upečieme 20-25 min pri 180 stupnoch. Upečené cesto necháme vychladnúť a može odstát 24 hodín.
Zohrejeme lekvár a potrieme korpusy.  Na krém namočíme želatínu  do ½ dl ananásovej štavy. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom do peny, po jednom pridávame žĺtky,  a nakoniec pomarančovú šťavu. Želatínu rozpustíme, rýchlym pohybom k nej primiešame za 1 malú naberačku krému, do ktorého zapracujeme aj tuhú šlahačku. Polovicu krému uhladíme vo forme, posypeme kúskami ananásu (5 krúžkov si necháme na dozdobenie) a na potrieme aj zvyšok krému. Lekvárom potretou stranou nadol priložíme druhý tortový korpus zľahka prikryjeme alobalom a na 12 hodín uložíme do chladničky. Pred podávaním vyšľaháme s tužidlom aj posledné 2 dl smotany. Koldokola vtláčame trubičky a vrch ozdobíme krúžkami ananásov a kandovanými čerešnami.

Jablčník od Moniky

Cesto:
2 šálky polohrubej múky, 1 šálka mlieka,1 šálka oleja,1 šálka práškového cukru (môže byť aj 1/2)
1 prášok do pečiva, 2 vanilínové cukry, 2 vajcia, 4 čl skorice, 4-6 jabĺk, brusnice alebo hrozienka
Postup:
Všetko vymiešať, pridať nastrúhané jabĺčka, namočené hrozienka alebo brusnice.
Dáme piecť na 180℃ cca 15-20 min. Hotový koláč sa môže natrieť džemom a poliať čoko polevou.

Čokoládová roláda bez múky od Evky D.

Cesto:
5 vajec, 120 gr práškového cukru, 50 gr kakaa
Plnka:
1 šľahačka 250 ml, 1 vanilkový cukor, banán (nemusí byť)
Postup:
Žĺtka vymiešať s 60 g cukrom do peny, z druhej časti cukru a bielka urobiť sneh. Opatrne spolu zamiešať s kakaom. Piecť na papieri v teplovzdušnej rúre program ventilátor na 180°C max  8 min. (cesto musí ostať vlhké, vláčne, kontrola paličkou).
Na papier na pečenie vyklopiť upečené cesto, stiahnuť papier, nanovo zakryť tým istým papierom a oba papiere spolu s cestom tesne zakrútiť. Nechať vychladnúť. Pri rozbalení ostane na papieri tenká vrchná vrstva cesta (to nevadí).
Plnka:
Cesto natrieť šľahačkou, vložiť banán a zakrútiť. Môžeme dozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Bezlepková kokosovo-ananásová torta od Tiny

Cesto:
5 vajec, 200 gr práškového cukru, 0,75 dcl oleja, 100 gr kukuričného škrobu, 1 kypriaci prášok do pečiva
Plnka:
ananásový kompót (570 gr), 1 salko, 0,1 dcl citrónovej šťavy, 100 gr strúhaného kokosu, 250 gr mascarpone, 1 želatinový stužovač, marhuľový lekvár
 
Postup:
 Žĺtka zmiešame s cukrom, olejom a vymiešame. Pridáme kukuričný škrob, prášok do pečiva, premiešame a jemne vmiešame vyšľahané bielka. Zmes vlejeme do tortovej formy a pečieme cca 45-50 min. pri 180 C.
Korpus necháme vychladnúť, rozrežeme na 3 časti a potrieme  marhuľovým džemom a plnkou.
Plnka:
Ananás rozmixujeme (šťavu odložíme) a zmiešame so salkom a citrónovou šťavou. Prisypeme aj 100 gr kokosu a viešame mascarpone. Stužovač urobíme podľa návodu a pridáme do zmesy. Natierame na korpus a potrieme aj hornú časť torty. Tú na záver ozdobíme vyšľahanou šľahačkou s vanilkovým cukrom, posypeme kokosom a prídáme podľa chuti ovocie napr. kivi a guličky rafaelo.

Pomarančový zákusok od Majky F.


Cesto:
120g trstinový cukor, 5 vajíčok, 100g jemne pomletých mandlí , 50g polohr.  múky, ½ prášku do pečiva, 1vanilkový cukor, čajová lyžička van.extraktu Madagaskar vanilla (nemusí byť)

Krém:
125g masla, 80g trst. cukor, 3 žĺtka, šťava z dvoch pomarančov, vanilka alebo 1čl extrakt, 2 lyžice rumu, 2 celé pomaranče medzi piškótu

 
Postup:
Vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, pridáme mandle, múku s práškom do peč. a nakoniec tuhý sneh.
Plech vo veľkosti cca 30x40cm vyložíme papierom a pečieme v rúre pri cca 180C -15-18 min.
Príprava krému:
Vo vodnom kúpeli, resp. nad parou šľaháme žĺtka s cukrom (dno hrnca sa nesmie dotýkať vody), po krátkom šľahaní pridáme zmäknuté maslo, šťavu z dvoch pomarančov, vanilku a rum a všetko spolu šľaháme el. šľahačom cca 15-20 min do mierneho zhustnutia. Nech vás to nemýli, krém bude vždy tekutý, ale bude mať takú hustejšiu podobu. Odstavíme z ohňa a necháme ho mierne vychladnúť.
Vychladnutú piškótu potrháme na menšie kúsky. Očistíme 2 pomaranče, podľa možností ich zbavíme aj jemných šupiek a nakrájame na drobné kúsky. Misu, v ktorej koláč budeme finalizovať vyložíme fóliou na potraviny a na dno ukladáme kúsky piškóty a pomedzi ňu kúsky pomarančov, vrstvu zalejeme mierne vychladnutým krémom a potlačíme rukami, aby sa masa spojila. Opakujeme ešte v jednej vrstve a vrch opäť polejeme krémom. Dobre všetko rukou potlačíme, na vrch opäť fólia a zaťažíme to. Koláč dáme na noc do chladničky. Krém stuhne a chute sa spoja. Pred servírovaním vrch potrieme vyšľahanou šľahačkou (najlepšie 35%), do ktorej pred šľahaním pridáme trochu vanilky.

Vranovský koláč od Majky F.

Cesto:
25 dkg hl. múky, 20 dkg masla, 10 dkg pr.cukor, 2 žĺtky, štipka soli, trochu citrónovej kôry z čerstvého bio citróna/nemusi byť/
Plnka:
4 vajíčka, 130-150 g krupicový cukor, vanilkový cukor, 15 dkg pomletých orechov, 2-3 lyžice pr. cukru
 
Postup:
Spracujeme cesto ručne alebo robotom, po dobrom vypracovaní ho zabalíme do fólie a necháme cca pol hod. odpočívať v chladničke. Je tuhšie a lepšie sa vyvaľká na veľkosť plechu 27x35 cm-čistý rozmer, takže nie je to ten veľký plech čo je v rúre.
Na plech dáme papier na pečenie, na to vyvaľkané cesto a dáme piecť do rúry, ktorú predtým vyhrejeme na cca 170-180C. Pečieme 10-12 min.
Potom cesto vyberieme, necháme mierne vychladiť a potrieme  marhulovým džemom - najlepšie domácej vyroby.
Kým sa pečie cesto, vyšľaháme žĺtka s cukrom/krupica/ do penista, zmiešame s pomletými orechami a pridáme
na záver tuhý sneh zo 4 bielkov, do ktorého na záver šľahania primiešame pr. cukor 2-3 lyžice. Všetko dôkladne, ale zľahka premiešame a dáme na cesto potretým lekvárom.
Vložíme späť do rúry a pečieme ešte cca 30-35 min pri cca 170C. Radšej dlhšie a pri nižšej teplote, nech vrchné cesto pekne vyrastie a je lahučké - malo by byť aj mierne vysušené.

Makovo-višňová torta od Ľubky

Potrebujeme
13 žĺtkov, 250 gr práškového cukru, 250 gr mletého maku, 13 bielkov

Plnka
1 višňový kompót (bez kôstok ), 500 gr mascarpone,
práškový cukor podľa chuti - približne 100-150 gr, 4-5 PL mletého maku, 1 ČL vanilkového extraktu

Poleva
višňová šťava, 2 plné PL kukuričného škrobu, cukor podľa chuti

Na ozdobu
vyšľahaná šľahačka zmiešaná s lyžicou mletého maku, kandizované čerešne alebo višne 

Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme k nim mak a tuhý sneh z bielkov...cesto rozdelíme do dvoch tortových foriem s priemerom cca 26 cm, ktoré si vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom ...Pečieme cca 25-30 minút pri teplote 180 C ...necháme vychladnúť ...potom každú tortu rozrežeme na dve polovice a plníme krémom, ktorý si pripravíme tak, že si višne zlejeme od šťavy, potom ich s cukrom rozmixujeme do hladka a následne vymiešame s mascarpone, makom a vanilkou ... krémom potrieme aj boky torty a dáme do chladu ... Medzitým si pripravíme polevu zo zvyšnej višňovej šťavy, ktorú si zmiešame s cukrom a kukuričným škrobom a uvaríme do polohustej konzistencie ...mierne vychladnutou polevou polejeme tortu a dozdobíme makovou šľahačkou a kandizovanými višňami...

Maková torta od Majky F.

Potrebujeme
100 gr zmäknutého masla, 30 gr pr.cukru, 1 bal. vanilínového cukru, 1 bal. citrónovej kôry, štipka soli, 4 žĺtka, 4 bielka, 90 gr cukru, 150gr mletého maku, 70 gr nasekáné lieskové orechy
Plnka
250 gr tvarohu, 100 gr pr. cukru, strúhaná citrónová kôra z polovice citróna, 4 PL citrónovej šťavy, 1 bal. vanilínového cukru, 500 ml smotany na šľahanie, 1 bal. želatínový stužovač Dr.Oetker
Postup
Maslo vyšľaháme s cukrom a soľou do peny. Za stáleho miešania pridáme žĺtka. Bielky a cukrom šľahačom vyšľaháme dotuha a zľahka spolu s makom a orieškami vmiešame do maslovej hmoty. Cesto vlejeme do tortovej formy a pečieme cca 40 min pri 175 st. Na plnku dobre premiešame tvaroh, cukor, citrónovú kôru a šťavu s vanilkovým cukrom. Smotanu vyšľaháme dotuha. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu a zmiešame s tvarohom a šľahačkou. Na vychladnutý korpus vylejeme plnku a uložíme na 2-3 hodiny do chladničky. Ozdobíme podľa nálady... Dobrú chuť!

Pravý brownies od Janky

Potrebujeme
360 gr čokolády, 360 gr masla, 160 gr hladkej múky, 80 gr kakaa /Alnatura/, 6 vajec, 540 gr trstinového cukru, 100 gr bielej a tmavej čokolády (môže byť a nemusí)


Postup

Čokoládu spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Múku s kakaom preosejeme cez sitko 3 až 4 krát. Vajíčka s trstinovým cukrom vymiešame do masy. 100 gr tmavej a bielej čokolády nasekáme na kocky .
    Do vajíčkovej masy vlejeme mierne vychladnutú čokoládu s maslom a prisypeme múku s kakaom. Premiešavame veľmi opatrne ako bielok.  Pridáme kúsky čokolády (nemusí byť). Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme 30 min. pri 180st. Upečené je to vtedy, keď kraje začínajú byť suché a mierne sa oddeľujú a stred je ešte tekutý. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.  Dobrú chuť!

Pusinkový koláč od Hely

Potrebujeme
5 bielkov, 280 gr krupicového cukru (môže byť aj trstinový), 2 č.l. kukuričného škrobu, 2 č.l. bieleho vínného octu, 85 gr strúhaného kokosu, manľové lupienky, 500 ml  šľahačky, 100 gr kvalitnej tmavej čokolády (70%), 500 gr čerstvých malín


Postup

Večer pred pečením zohrejeme čokoládu v šľahačke, ale len po bod varu, hneď odstavíme, necháme vychladnúť
a dáme na noc do chladničky. 
    Na druhý deň predhrejeme rúru na 140 st. Vyložíme plech papierom na pečenie. Naviac z ďaľšieho hárku vystrihneme 3 obdĺžniky 30x10cm a rozložíme ich vedľa seba na plech. Z bielkov vyšľaháme sneh. Postupne zašľaháme cukor, potom škrob
a ocot. Zľahka vmiešame strúhaný kokos a zmes rozdelíme a rozotrieme na obdĺžniky papiera; jeden plát posypeme mandľovými lupienkami. Všetky pečieme 1 hodinu, potom rúru vypneme, neotvárame dvierka a korpusy necháme ešte hodinu sušiť. Potom ich vytiahneme a necháme vychladnúť. 
    Vyšľaháme šľahačku do zhustnutia. Krém si rozdelíme tak, aby sme ho natreli na spodný plát, na ktorý dáme polovicu umytých malín, stredný plát natrieme z oboch strán a položíme ho na spodný plát a dáme naň zvyšok malín. Zakryjeme plátom posypaným lupienkami, ktorý sme odspodu natreli krémom.  Snehové pláty bez náplne sa dajú aj zamraziť.

Rakvičky od Jojky

Potrebujeme
4 žĺtka
140gr prášk. cukor
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup
Žĺtka, cukor a citrónovú šťavu vyšľaháme. Formičky na rakvičky dobre potrieme maslom, naplníme  cestom. Rúru rozohrejeme na 175 st. , vložíme rakvičky a rúru vypneme! Necháme zatvorenú až do vychladnutia. 
Rakvičky ozdobíme vyšľahanou šľahačkou s vanil. cukrom.

Smotanová roláda  od Jojky

Potrebujeme
4 vajcia
100gr prášk. cukor
50gr sekané orechy
2 lyžice kakaa
Postup
Žĺtka s cukrom vymiešame, pridáme kakao, orechy a vyšľahané bielka jemne vmiešame. Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 195-200 st. 10 až 12 minút. Po upečení cesto zrolujeme a necháme vychladnúť. Potom naplníme vyšľahanou šľahačkou

Jahodová torta  od Jojky

Potrebujeme
6 vajec
120 gr prášk. cukru
120 gr mleté lúpané mandle
250 gr mascarpone
250g šľahačky
cukor podľa chuti, 3/4 l šťavy (vody)
jahody, 3 bal. želatiny Dr. Oetkar
Postup
6 žĺtkov vymiešame spolu s cukrom, mandľami a vyšľahaným bielkom. Dáme piecť 30-40 min v rúre vyhriatej na 175st.
Po upečení a vychladnutí korpusu ho rozrežeme na polovicu a naplníme plnkou.
Plnka: Mascarpone osladíme podľa chuti a zmiešame so šľahačkou.
Na vrch korpusu dáme na malé kúsky pokrájané jahody a zalejeme želatinou - 3/4 l šťavy a 3ks Dr.Oetker želé.

Špenátové slniečko  od Jojky

Cesto
500 gramov hladkej múky

90 ml extra panenského olivového oleja
200 ml teplého suchého bieleho vína
2 čajové lyžičky soli
Plnka
350 gramov špenátu (doporučujeme čerstvý)
350 gramov syru riccota, pór
1 celé vajíčko
100 gramov strúhaného parmezánu
soľ, čierne korenie a strúhanku
môžete pridať aj strúčik cesnaku
Na cesto zmiešame všetky ingrediencie, kým nám nevznikne pevná hmota. Zakryjeme cesto fóliou a pripravíme si plnku.
Ak použijete čerstvý špenát, tak si ho nakrájajte na menšie kúsky. Na masle podusíme pór a pridáme špenát.
Dusíme aspoň 5-10. Potom pridáme syr ricotta, vajíčko, parmezán, soľ a čierne korenie. Predhrejeme si rúru na teplotu
180 stupňov. Z cesta si vyvaľkáme dva kruhy o priemere cca 30cm. Na jeden si položíme plnku podľa obrázka.

Prekryjeme to druhým cestom. Cesto si orežeme do kruhu a konce potlačíme vidličkou. Na stred si položíme väčšiu šálku
a vonkajšiu časť si nakrájame na šírku cca 3cm.

Vykrojené časti si mierne vytočíme do špirály. 

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Gaštanová bezlepková torta od Desanky

 
Potrebujeme
6 vajec
500 gr gaštanového pyré
2 práškové šľahačky
džem, rum
Postup
Vymiešame žĺtky do penista a pridáme 300 gr gaštanového pyré. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame do hmoty. Do vymastenej a vysypanej tortovej formy vlejeme cesto. Pečieme cca 40-45 min pri 170 stup. Po upečení necháme vychladnúť.
Plnka
Vyšľaháme práškové šľahačky podľa návodu a prídáme zvyšok gaštanového pyré.
Tortový korpus rozrežeme, pokvapkáme rumom a natrieme džemom. Naplníme plnkou a zvyšnou plnkou bohato potrieme celú tortu. Posypeme kakaom.
Vyskúšajte, je úžasná!

 

Marokánky od Jojky

Potrebujeme
1 šľahačku
20 gr hl. múka (alebo kukuričná)
20 gr maslo
80 gr hnedý cukor
štipka vanilkový cukor
80 gr lúpané mandle
80 gr kandiz. citrusová kôra
Postup
Šľahačku, múku a cukor povaríme na kašu asi 1 min. Pridáme mandľové lupienky a kandiz. ovocie. Na plech s papierom na pečenie dvomi lyžičkami tvoríme kopčeky. Prstami dotvoríme placky. Prsty si namáčame do vody aby sa nelepili. Pečieme pri
180 st., keď začnú okraje ružovieť, vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Spodnú časť potrieme čokoládou.

Ríbezľový koláč od Majky K.

Potrebujeme
200g cukru
200g polohrubej múky (môžete použiť pohánkovú múku
)
6 žĺtkov
200g orechov
200g masla
šťava z jedného citróna
štipka soli
vanilkový cukor
300-400g ríbezlí
Snehová pena:
200g cukru
bielka zo 6 vajec
pár kvapiek vanilkovej arómy
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme mierne rozpustené maslo, orechy, citrónovú šťavu, štipku soli, vanilkový cukor
a nakoniec múku. Všetko dobre vymiešame, dostaneme dosť husté krémovité cesto. Natrieme ho na plech, ktorý sme predtým vyložili papierom na pečenie. Potom jemne premiešame ríbezle s troškou cukru a posypeme koláč.
Dáme piecť na 180 °C - teplovzdušná rúra cca 15 -20 minút. Neupečieme celkom, ale povrch už nemá byť surový.

Medzitým vyšľaháme 200g cukru so 6-timi bielkami a pár kvapkami vanilkovej arómy poriadne do tuha.
Na nedopečený koláč navrstvíme vyšľahané bielka a necháme dopiecť asi 20 minút.

 

Monte od Elenky

Potrebujeme
1 až 2 balenia BB keksov
1 l mlieka
100g kukuričného škrobu
100g cukru

1 vanilkový cukor
125g masla
200 g čokolády na varenie
500ml smotany na šľahanie
trošku rumu
Postup
BB keksy poukladáme na plech, pokvapkáme trochou mlieka a rumu. Uvaríme puding z mlieka, škrobu, cukru a keď je uvarený, tak ešte do teplého pridáme maslo. Vymiešame a ešte teplý vylejeme na BB keksy. Necháme trochu vychladnúť. Dve šľahačky uvaríme s 200g čokolády s trochou rumu a  necháme trochu vychladnúť. Ešte  teplé vylejeme na vychladnutý puding. Necháme min. dve hodiny tuhnúť. Na vrch môžeme pridať vyšľahanú šľahačku s van. cukrom.