Pečieme

Vanilková torta od Tiny

 
Potrebujeme na korpus:
5 vajec, 300 gr práškového cukru, 300 gr bezlepkovej múky Jizerka, 1 dcl oleja, 10 pl vody, štipka soli, 
1čl vanilkovej esencie (nemusí byť)
Na plnku: 
0,5 l mlieka, 1a pol balíka zlatého klasu, 200 gr bielej čokolády, 2 šľahačky, 1 čl pravej vanilky, malinový džem, 2 bal. maliny 
Postup: 
Korpus upečieme ako klasický piškót cca170°C/50-55 minút (teplovzd.)  V  mlieku uvaríme 1a pol bal. zlatého klasu a prisypeme k tomu pravú vanilku. Ešte do horúceho pudingu dáme roztopiť bielu čokoládu, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme vychladnúť. Vyšľaháme dve šľahačky s trochou vanilkového cukru a postupme vmiešame do pudingového základu. Korpus prekrojíme na tri diely, potrieme malinovým džemom, naplníme plnkou na ktorú naukladáme maliny. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Ja som použila bielu čokoládu, zvyšný krém, maliny a tyčinky.
 

Fit koláčik od Majky K.

Potrebujeme na cesto:
250g mletého maku, 80g strúhaného kokosu, 1 bal. prášku do pečiva, 3 vajcia (veľkosť L), 2 strúhané jablká (alebo 2 banány) ja som dala 3 jablká,1 lyžičku mletej škorice, 250 ml vlažnej vody,100g trstinového cukru  (alebo podľa toho ako veľmi chcete koláč mať sladký)
Postup: 
V miske zmiešame kokos, mak, prášok do pečiva a škoricu. V inej mise ušľaháme vajíčka s cukrom do peny (asi 10 minút), postupne pridáme vodu, strúhané jablká a nakoniec aj sypké prísady. Vymiešame jednotné cesto, ktoré navrstvíme na plech (20x30)cm vystlaný papierom na pečenie. Ak sa vám zdá cesto príliš tekuté alebo naopak husté, pridáme vodu alebo naopak kokos (hustota cesta závisí od šťavnatosti jabĺk).  Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C 30 minút (teplovzd.) Po upečeni ešte horúci polejeme citrónovou polevou. 

Anjelský dych  od Jojky

Potrebujeme na cesto:
6 bielok, štipka soli, 360g pr. cukru
Plnka:
500ml šľahačky, 1PL kakaa, 1PL nesca káva, 2PL opražených posekaných lieskovcov, stužovač (nemusí byť)
Postup: 
Bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli a cukrom. Vylejeme na plech s pečiacim papierom. Papier pred tým preložíme na 4 časti po dĺžke, naznačíme si s ceruzkou na kraj papiera prehnuté hrany. Vylejeme cesto na papier a predelíme s prúžkom papiera cesto na 4 časti. Po upečení ho nemusíme krájať. Rúru predhrejeme na 200°C  a po vložení plechu do rúru znížime teplotu na 70°C a pečieme 4 hodiny. Šľahačku vyšľaháme aj so stužovačom. Rozdelíme na 4 rovnaké porcie a pridáme do prvej kakao, do druhej nesca kávu, do tretej orechy a štvrtá ostáva čistá. Na prvé cesto natrieme  prvú plnku s kakaom, preložíme druhým cestom, dáme druhú plnku s kávou, cesto, tretia plnka s orechami, cesto a  dáme čistú šľahačku. Necháme schladiť minimálne 24 hodín.

Francúzske tyčinky  od Ľubky

 
Potrebujeme na cesto:
150g masla, 150g pr. cukru, 4 žĺtky, citrónová kôra, 150 g múky promix Uni, tuk na vymastenie plechu
Orechový sneh:
4 bielky, 120g krupicového cukru, citrónová kôra, 120g pomletých orechov
Z bielkov vyšľaháme pevný sneh. Zamiešame do neho cukor, orechy a nastrúhanú kôru z citróna.
Postup: 
Maslo  vyšľaháme s preosiatym cukrom a žĺtkami. Pridáme nastúhanú citrónovú kôru z umytého citróna a do tohto základu zamiešame múku. Hmotu rozotrieme na približne 1cm hrubú vrstvu na plech potretý tukom a vysypaný múkou. Na túto vrtvu nanesieme rovnako vysokú vrstvu orechového snehu. Pečieme pomaly na 180°C/45 min., hmotu nesmieme vysušiť. Upečený a vychladnutý múčnik nakrájame na tyčinky. 

Mriežkový jablkový koláč  od Jojky

 
Potrebujeme na cesto:
550 g hl. múky, 250 g masla, 250 g prášk.cukru, 2 vajíčka,1 prášok do pečiva 
(dávka je na jeden veľký plech, na okrúhlu formu priemer 26cm stačí polovičná dávka)
Plnka:
1,8 kg jabĺk, škorica, cukor, hrozienka
Postup: 
Maslo ešte studené nastrúhame, pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto. Vyvaľkáme ho a dáme 1/2 na plech. Jablká aj so šupkou nastrúhame, zmiešame s cukrom, škoricou a hrozienkami. Dáme na cesto a vytvoríme z druhej polovice cesta mriežku. Pečieme v rúre na 180°C cca 30 - 35 minút.

Gaštanová Raw torta  od Tiny

 
Potrebujeme na korpus:
150 g odkôstkovaných datlí (namáčame cez noc) alebo datľovej pasty, 50 g najemno pomletých orieškov kešu, 100 g jemnej kokosovej múčky, 20 ml agávový sirup, voda podľa potreby
Krém:
200 g orieškov kešu (namáčané cez noc, min. 1 hod.), 200 g olúpaných gaštanov, 200 ml kokosového mlieka, 60 g kokosového oleja,                 40 g rozpusteného masla, 80 ml agávového sirupu, 1 čl rumu, 1/2 čl vanilky Bourbon
Postup: 
Datle scedíme a rozmixujeme. Preložíme do misky a pridáme ostatné ingrediencie na korpus. Vypracujeme kompaktné cesto roztlačíme ho do tortovej formy s papierom na pečenie. Scedené oriešky kešu nasypeme do vysokovýkonného mixéra, pridáme gaštany a ostatné imgrediencie a rozmixujeme na hladký krém, ktorý nalejeme na korpus. Tortu dáme stuhnúť na 4 hodiny do mrazničky. Potom tortu vyberieme z formy a ozdobíme podľa fantázie. Ja som použila šľahačku a gaštany v mede.

Čokoládová pusinková torta  od Ľubky

 
Potrebujeme na korpus:
180 g horkej čokolády (70%), 80 g masla izbovej teploty, 110 g trstinového kryštálového cukru, 3 veľké vajíčka (bielky a žĺtky oddelené) + 2 žĺtky, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Orieškovo-čokoládový sneh:
80 g orechov (lieskových, vlašských...), 50 g horkej čokolády, 1 čajová lyžička škrobu, 2 veľké bielky, 100 g trstinového kryštálového cukru
Postup: 
Rúru predhrejeme na 180'C. Dno formy o priemere 23 cm vyložíme papierom, boky vymastíme maslom a vysypeme múkou (kakaom v prípade bezlepkovej diéty).
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a dáme bokom vychladnúť. V mise vymiešame maslo s cukrom a po jednom pridávame žĺtky. Vyšľaháme a pridáme mierne vychladnutú čokoládu a vanilku. Na záver jemne vmiešame sneh z 3 bielkov. Nalejeme do formy a pečieme 25 minút.
Medzitým si orechy a čokoládu nasekáme nahrubo a zmiešame so škrobom. Dáme šľahať 2 bielky a keď zbelejú, začneme po lyžiciach pridávať cukor. Šľaháme pokiaľ nie je sneh tuhý a lesklý. Jemne primiešame orieškovo-čokoládovú zmes.
Korpus vyberieme z rúry, rozotrieme naň sneh a pečieme ďalších 25 minút. Po upečení necháme tortu päť minút chladnúť,  potom jemne uvoľníme boky torty a necháme ju úplne vychladnúť.
Torta vydrží na chladnom mieste niekoľko dní.
 
 

Mango- banánová RAW torta  od Tiny

Potrebujeme:
korpus: 100 gr kešu orechy, 100 gr hrozienka, 50 gr strúhaný kokos, 1PL kakaa
plnka: 2 menšie zrelé mangá, 2 banány, 1,5 dcl kokosový olej, 2 PL javorový sirup (agáve, med)
 
Postup:
Hrozienka dáme namočiť min. na 2 hodiny. Potom ich rozmixujeme, zmiešame s pomletými kešu orechmi, kokosom a kakaom. Natlačíme do tortovej formy. Mango s banánmi, kokosovým olejom a sirupom rozmixujeme na hladkú kašu a vylejeme na korpus. Dáme do chladničky minimálne na 3 hodiny alebo ešte lepšie do mrazničky.  Ozdobíme podľa vlastného vkusu.
 
 

Slaný koláč  od Jojky

Potrebujeme:
lístkové cesto, 2 kyslé smotany, 2 vajcia, polooštiepok neúdený, pór, cibuľka, špargľa obvarená, baby špenát a medvedí cesnak
 
Postup:
Zmiešať podusenú zeleninu so smotanou a vajíčkami. Mierne posoliť a okoreniť, vyliať na pripravené cesto vo forme. Vrch posypať syrom. Pečieme pri 200 °C cca 20 minút.
Obmeny: brokolica + vlašské orechy, kúsky lososa, hríby,...
 

Mandľová torta  od Maťky

Korpus:
7 vajec,140 g kryštál. cukru,140 g mletých mandlí
 
Postup:
 vymiešať žĺtka s cukrom ( ja pridávam 2 lyžice vody), pridať sneh z bielkov a zľahka vmiešať mandle. Vliať do vymastenej a mandľami vysypanej formy. Ja som piekla dva nižšie korpusy samostatne.
 
Plnka:
1 zlatý klas, 3,5 dl mlieka, 150 g práškového cukru,1 vanilkový cukor, 250 g maslo
 
Postup:
V polovici mlieka vymiešať zlatý klas a cukor, druhú polovicu dať variť, do vlažného vliať zmes a uvariť puding, vychladiť. Občas pritom premiešam nech nie je veľmi tuhý. Ešte vlažný pridať do vopred vymiešaného masla, dobre zmiešať.   
Jeden korpus natrieť džemom podľa chuti, potom vrstva krému a nejaké ovocie. Prikryť druhým korpusom.
Vrch potrieť zmesou vyšľahanej  šľahačky s 250 g Mascarpone, možno pridať mandľovú arómu a mandľový prášok a dozdobiť ovocím.

Ľadové rezy  od Ľubky

Cesto:
8 bielkov, 8 lyžíc práškového cukru vyšľahaťna tuhý sneh. Do toho pridať 8 lyžíc polohrubej múky (bezlepkovej), trošku kypriaceho prášku.
Na vymastený, múkou vysypaný (nedávať papier na pečenie) plech strednej veľkosti cca 25x38 cm dáme piecť asi 20 min. pri 180 °C. Ešte horúce cesto poliať 1 dcl vlažného mlieka. Plech už nechať vonku.
Plnka:
1 l mlieka, 8 žĺtkov, 8 lyžíc trstinového cukru a 3 zlaté klasy zamiešame a uvaríme na hustú kašu. Ešte do horúceho pudingu pridáme 2 veľké masla. Už nevariť, ale vyšľahať na hustú hladkú kašu. Rozdelíme na 2 časti.
1. časť žltú natrieme na cesto na plechu, do 2. časti zamiešame 1 až 2 lyžice kakaa podľa chuti. Znovu pridáme na plech i keď je všetko ešte teplé. Ako poslednú vrstvu vymiešame 2 práškové šľahačky podľa návodu. Natrieť a dať chladnúť do chladničky na min. 6 hodín. Ak to chcete robiť ako okrúhlu tortu, stačí polovičná dávka.

Čokoládovo-arašidové kocky nepečené  od Evky M.

120 g rozpust. masla
1 balík Bebe keksov alebo masl. sušienok
110 g pr. cukru
210 g + 2 PL arašidového masla
1 čokoláda na varenie
 
Malú nádobku (cca. 20 x 20 cm) vyložíme alobalom. V mixéri vymiešame maslo, keksíky a cukor, pridáme 210 g arašidového masla. Hmotu nalejeme do pripravenej nádobky, rovnomerne utlačíme. Nad miernym ohňom v hrnci s hrubším dnom za stáleho miešania roztopíme čokoládu, pridáme 2 PL arašidového masla. Po rozpustení to nalejeme do nádobky s arašidovým korpusom. Dáme do chladničky na pár hodín. Pred krájaním necháme stáť pri izbovej teplote 10 minút, inak sa čokoláda poláme. Dá sa skladovať v chladničke, aj zamraziť.  

Cheesecake s citrónovým krémom od Evky M.

Korpus:
2 bal. Bebe keksov alebo maslových sušienok (môžu byť bezlepkové)
50 g mletých orechov,100 g zmäknutého masla
 
Do mixéru dáme keksíky a orechy, rozmixujeme, pridáme rozpustené maslo. Tortovú formu (min. 24 cm) vymastíme, na dno vysypeme zmixovanú hmotu a rovnomerne utlačíme. Dáme do chladničky.
 
Plnka:
Cca. 1000g mliečneho základu: 2x malé mascarpone + 2x termizovanú smot. nátierku (Bánovecká, Mana a pod.) + 1 kyslú smotanu (miesto masc. môžete dať aj tvaroh), 2 vajcia, 2 PL hladkej múky (ja som dala kuk. škrob),150 g pr. cukru, kôra z 1 citróna nastrúhaná,1 PL citrónovej šťavy
 
Do mixéra dáme mliečne výrobky, cukor, vajcia, múku, kôru a šťavu z citróna. Zmixujeme na hladký krém (nie dlho!). Ak sa vám chce, vaječné bielky možno aj vyšľahať a pridať až na koniec.
Vylejeme na korpus, uhladíme, dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 10-15 minút. Potom teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte cca. 35 minút. Hotový cheesecake má byť pri krajoch pevný a v strede polotuhý.
Ešte horúci cheesecake nožom oddelíme od okrajov formy, aby sa počas chladnutia nenalepil na steny formy a nepopraskal. Z formy vyberáme, až keď úplne vychladne, aby plnka nevytiekla!
 
Citrónový krém:
3 vajíčka,3 PL prášk. cukru, 2 citróny, 1-2 PL masla
 
V miske vyšľaháme 3 celé vajíčka s 3 kopc. lyžicami práškového cukru. Pridáme nastrúhanú kôru z citrónov a scedenú citr. šťavu. Misku preložíme nad parný kúpeľ a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne (cca. 5 min.), krém ale nesmie vrieť. Dáme nabok a primiešame maslo, kým sa nerozpustí. Za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vychladnutý krém vylejeme na vychladnutý cheesecake.  

Perníková torta od Tiny

Potrebujeme:
300g hladkej múky, 220g práškového cukru, 2 vajcia, 2 pl džemu, 1,2 dcl oleja, 3,5 dcl mlieka, 1 lyžička sódy bicarbóny, 2 lyž. kakaa,                 1 sáčok kypriaceho prášku, 3 PL medovníkového korenia.
Postup:
Všetko spolu vymiešame a dáme upiecť v tortovej forme cca 20 min pri 180 st. Po vychladnútí korpus natrieme lekvárom podľa chuti, okraje posypeme orechami a môžeme ozdobne poliať čokololádou.

Orieškové rezy od Jojky

Potrebujeme:
140g lieskove oriešky,140 g práškový cukor, 4 bielka, 1 lyžica kakao
Krém: 4 žĺtky, 3 lyžice práškový cukor, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice mlieka, 120 g maslo
Postup:
Oriešky v suchej rajnici na bledo opečieme a obrúsku odstránime supky. Pomelieme.  Z bielkov ušľaháme sneh a postupne zašľaháme cukor a vmiešame kakao a oriešky. Plech ( ja mám 22 x 32 ) vyložíme papierom. Pečieme 160 - 170  st. 20 - 25 min. Po upečení z ešte teplého stiahneme papier. Krém -  suroviny na krém uvaríme vo vodnom kúpeli na hustú kašu.
Maslo vyšľaháme s trochou cukru a postupne zašľaháme uvarené vychladnuté  žĺtky. Cesto rozdeliť na 3 časti, naplniť a potrieť tiež vrch a boky.

Cviklová torta od Majky K.

Potrebujeme:
500 g červenej  repy,100 g masla, 200 g horkej čokolády  70% 
200 g brezoveho cukru  ( alebo  trstinoveho), 1dcl javorového sirupu 
4 menšie vajcia, 100 g mletých orechov, 30 g karoboveho prášku  (alebo kakaa)
Postup:
Repu uvaríme domäkka a rúru rozohrejeme na  180 stupňov. Horúcu cviklu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, vložíme do mixéra spolu s maslom a nalámanou čokoládou. Všetko dobre rozmixujeme. Cukor a vajcia rozšľaháme na svetlú penu, opatrne primiešame čokoládovú zmes, prisypeme orechy, karob a javorový sirup. Všetko vylejeme do vymastenej tortovej formy s priemerom 26 cm a pečieme cca 50 minút.

Makovo-maková torta od Ľubky

Potrebujeme:
na korpus: 14 vajec, 280 g práškového cukru, 280 g mletého maku 
na plnku: 200 g masla, 200 g práškového cukru, 300 g mletého maku, 300 ml mlieka
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny. K zmesi pridáme mak a zľahka vmiešame sneh z bielok vymiešaných so zvyškom cukru. Cesto upečieme v 2 tortových formách. Pečieme pri 180 stupňoch približne 30-40 minút.
Mlieko uvaríme s makom a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom do peny a postupne zašľáhavame mak.
Korpusy prekrojíme na polovicu, naplníme makovou plnkou a dozdobíme podľa fantázie.

Čokoládová poleva na tortu od Hely

Potrebujeme:
3 PL mieka
2 PL cukru
1 PL kakaa
50 gr. horkej čokolády
1 čajová lyžička masla
 
Všetky ingrediencie prevaríme, ak je poleva hustá,
tak pridáme maslo aj mlieko a ešte teplú natrieme na koláč.

Syrová guľa od Evky M.

Potrebujeme:
cca. 300g najemno nastrúhaného syra s výraznejšou chuťou (údený a Ementál), 1 kelímok neochutenej nátierky (Bánovecká, Monika a pod.), 1 Bambino (nemusí byť)
Na ochutenie: 
1 strúčik cesnaku alebo 1 lyžica Worchestrovej omáčky alebo bylinky podľa chuti
Na ozdobenie: 
Na jemno nasekané orechy.
Príloha: 
slané keksíky (napr. TUCky) alebo chlieb
 
Syry zmiešame a ochutíme. Nesolíme (syr je aj tak veľmi slaný)! Ak je zmes príliš suchá a nespojí sa, pridáme Bambino alebo lyžičku kyslej smotany. Naopak, ak je to príliš tekuté a nedá sa vyformovať guľa, pridáme ešte strúhaný syr. Do hlbokého taniera nasekáme orechy. Mokrými rukami sformujeme veľkú guľu a "vyváľame" ju v orechoch zo všetkých strán. Obložíme TUCkami a podávame ako nátierku. 

 

Lenivý koláč od Ľubky

Potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky (alebo 1 hrnček bezlepkovej múky Jizerka+1/2 hrnčeka pohánkovej múky+1/2 hrnčeka kukuričnej múky), 2 hrnčeky mlieka, 1 hrnček oleja, 1,5 hrnčeka kryštálového cukru (alebo trstinový),
1 kypriaci prášok do perníka, 3 vajcia, 1 hrnček nezomletý mak (môže byť aj verzia orechy, kokos), višňový kompót, pikantný lekvár, čokoládová poleva (100g čokolády, cca 80ml smotany a trochu masla: zohriať smotanu pod bod varu, roztopiť v nej čokoládu, vymiešať do hladka a pridať trochu masla kvôli lesku a tuhosti po vychladnutí) 
Postup:
Vajcia s cukrom vymiesať do peny, postupne pridať olej, mlieko, mak, múku s práškom do pečiva. Na vymastený a posypaný plech (alebo papier na pečenie) vyliať cesto. Na plechu pridať višne, ak ich máme. Nemusia byť, ale s višňami je koláč chutnejší. Piecť ako piškótové cesto, každý podľa vlastnej rúry, cca na 175´C (nie ventilátor) asi 50-60 min. na plechu strednej veľkosti. Skúška špajdlou. Po upečení povrch koláča potrieť lekvárom, ktorý je dobre trochu zriediť šťavou z kompótu, aby sa lepšie vsiakol.  Po úplnom vychladnutí poliať čokoládovou polevou.

Pomarančové mafiny od Tiny

Potrebujeme:
2 šálky polohrubej múky, 1 šálka mlieka alebo acidka, 1 šálka oleja, 1 šálka kryštálového cukru,
1 prášok do pečiva, 1 čl bikarbóny, 3 vajcia, 3 zrelé banány, 1 bal. (6gr) pomarančovej (alebo citrónovej) kôry Dr. Oetker, 5 kvapiek 100% pomarančového oleja, 4 pl kandizovanej pomarančovej kôry
Na ozdobu: 1 šľahačka, 5 kvapiek pomarančového oleja, 1-2 bal. vanilkový cukor
Postup:
Suché prísady zmiešame spolu, banány rozmixujeme v druhej nádobe, kde potom prídáte tekuté prísady. Všetko spolu premiešame a nalejeme do košíčkov. Dáme piecť na 200℃ cca 15-20 min. Vyšľaháme šľahačku s cukrom a olejom a ozdobíme vychladnuté mafiny.

Orieškovo-ananásová torta od Elenky

Cesto:
150 g olúpaných lieskových orieškov pomletých, 40 g strúhanky, ½ vrecúška kypriaceho prášku, 6 vajec, soľ, 50 g strúhanej čokolády, strúhaná kora z 1 pomaranča,150g kryštálového cukru
Plnka:
50 g kyslastého lekváru (malinový, ríbezlový), 6-8 krúžkov ananásovych koliesok, 1vrecko/6 plátkov želatíny, 2 žĺtky, 250 g mascarpone, 150 g práškového cukru, štava z ½ pomaranča, 3+2 dl šľahačky, 1 vrecko tužidla na šľahačku, ½ vrecka tortového želé, 32 ks čokoladových tyčiniek na obloženie torty, 8-10 koktailových čerešní
 
Postup:
Dve otváracie formy na tortu (26cm) vystelieme papierom na pečenie. Lieskové oriešky, pomarančovú koru a strúhanku zmiešame. Vyšľaháme 6 žĺtkov, 6 bielkov, do žĺtkov dáme sypkú zmes, aj s práškom do pečiva a na koniec zmiešame vyšľahané bielka. Masu dáme do dvoch foriem a upečieme 20-25 min pri 180 stupnoch. Upečené cesto necháme vychladnúť a može odstát 24 hodín.
Zohrejeme lekvár a potrieme korpusy.  Na krém namočíme želatínu  do ½ dl ananásovej štavy. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom do peny, po jednom pridávame žĺtky,  a nakoniec pomarančovú šťavu. Želatínu rozpustíme, rýchlym pohybom k nej primiešame za 1 malú naberačku krému, do ktorého zapracujeme aj tuhú šlahačku. Polovicu krému uhladíme vo forme, posypeme kúskami ananásu (5 krúžkov si necháme na dozdobenie) a na potrieme aj zvyšok krému. Lekvárom potretou stranou nadol priložíme druhý tortový korpus zľahka prikryjeme alobalom a na 12 hodín uložíme do chladničky. Pred podávaním vyšľaháme s tužidlom aj posledné 2 dl smotany. Koldokola vtláčame trubičky a vrch ozdobíme krúžkami ananásov a kandovanými čerešnami.

Jablčník od Moniky

Cesto:
2 šálky polohrubej múky, 1 šálka mlieka,1 šálka oleja,1 šálka práškového cukru (môže byť aj 1/2)
1 prášok do pečiva, 2 vanilínové cukry, 2 vajcia, 4 čl skorice, 4-6 jabĺk, brusnice alebo hrozienka
Postup:
Všetko vymiešať, pridať nastrúhané jabĺčka, namočené hrozienka alebo brusnice.
Dáme piecť na 180℃ cca 15-20 min. Hotový koláč sa môže natrieť džemom a poliať čoko polevou.

Čokoládová roláda bez múky od Evky D.

Cesto:
5 vajec, 120 gr práškového cukru, 50 gr kakaa
Plnka:
1 šľahačka 250 ml, 1 vanilkový cukor, banán (nemusí byť)
Postup:
Žĺtka vymiešať s 60 g cukrom do peny, z druhej časti cukru a bielka urobiť sneh. Opatrne spolu zamiešať s kakaom. Piecť na papieri v teplovzdušnej rúre program ventilátor na 180°C max  8 min. (cesto musí ostať vlhké, vláčne, kontrola paličkou).
Na papier na pečenie vyklopiť upečené cesto, stiahnuť papier, nanovo zakryť tým istým papierom a oba papiere spolu s cestom tesne zakrútiť. Nechať vychladnúť. Pri rozbalení ostane na papieri tenká vrchná vrstva cesta (to nevadí).
Plnka:
Cesto natrieť šľahačkou, vložiť banán a zakrútiť. Môžeme dozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Bezlepková kokosovo-ananásová torta od Tiny

Cesto:
5 vajec, 200 gr práškového cukru, 0,75 dcl oleja, 100 gr kukuričného škrobu, 1 kypriaci prášok do pečiva
Plnka:
ananásový kompót (570 gr), 1 salko, 0,1 dcl citrónovej šťavy, 100 gr strúhaného kokosu, 250 gr mascarpone, 1 želatinový stužovač, marhuľový lekvár
 
Postup:
 Žĺtka zmiešame s cukrom, olejom a vymiešame. Pridáme kukuričný škrob, prášok do pečiva, premiešame a jemne vmiešame vyšľahané bielka. Zmes vlejeme do tortovej formy a pečieme cca 45-50 min. pri 180 C.
Korpus necháme vychladnúť, rozrežeme na 3 časti a potrieme  marhuľovým džemom a plnkou.
Plnka:
Ananás rozmixujeme (šťavu odložíme) a zmiešame so salkom a citrónovou šťavou. Prisypeme aj 100 gr kokosu a viešame mascarpone. Stužovač urobíme podľa návodu a pridáme do zmesy. Natierame na korpus a potrieme aj hornú časť torty. Tú na záver ozdobíme vyšľahanou šľahačkou s vanilkovým cukrom, posypeme kokosom a prídáme podľa chuti ovocie napr. kivi a guličky rafaelo.

Pomarančový zákusok od Majky F.


Cesto:
120g trstinový cukor, 5 vajíčok, 100g jemne pomletých mandlí , 50g polohr.  múky, ½ prášku do pečiva, 1vanilkový cukor, čajová lyžička van.extraktu Madagaskar vanilla (nemusí byť)

Krém:
125g masla, 80g trst. cukor, 3 žĺtka, šťava z dvoch pomarančov, vanilka alebo 1čl extrakt, 2 lyžice rumu, 2 celé pomaranče medzi piškótu

 
Postup:
Vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, pridáme mandle, múku s práškom do peč. a nakoniec tuhý sneh.
Plech vo veľkosti cca 30x40cm vyložíme papierom a pečieme v rúre pri cca 180C -15-18 min.
Príprava krému:
Vo vodnom kúpeli, resp. nad parou šľaháme žĺtka s cukrom (dno hrnca sa nesmie dotýkať vody), po krátkom šľahaní pridáme zmäknuté maslo, šťavu z dvoch pomarančov, vanilku a rum a všetko spolu šľaháme el. šľahačom cca 15-20 min do mierneho zhustnutia. Nech vás to nemýli, krém bude vždy tekutý, ale bude mať takú hustejšiu podobu. Odstavíme z ohňa a necháme ho mierne vychladnúť.
Vychladnutú piškótu potrháme na menšie kúsky. Očistíme 2 pomaranče, podľa možností ich zbavíme aj jemných šupiek a nakrájame na drobné kúsky. Misu, v ktorej koláč budeme finalizovať vyložíme fóliou na potraviny a na dno ukladáme kúsky piškóty a pomedzi ňu kúsky pomarančov, vrstvu zalejeme mierne vychladnutým krémom a potlačíme rukami, aby sa masa spojila. Opakujeme ešte v jednej vrstve a vrch opäť polejeme krémom. Dobre všetko rukou potlačíme, na vrch opäť fólia a zaťažíme to. Koláč dáme na noc do chladničky. Krém stuhne a chute sa spoja. Pred servírovaním vrch potrieme vyšľahanou šľahačkou (najlepšie 35%), do ktorej pred šľahaním pridáme trochu vanilky.

Vranovský koláč od Majky F.

Cesto:
25 dkg hl. múky, 20 dkg masla, 10 dkg pr.cukor, 2 žĺtky, štipka soli, trochu citrónovej kôry z čerstvého bio citróna/nemusi byť/
Plnka:
4 vajíčka, 130-150 g krupicový cukor, vanilkový cukor, 15 dkg pomletých orechov, 2-3 lyžice pr. cukru
 
Postup:
Spracujeme cesto ručne alebo robotom, po dobrom vypracovaní ho zabalíme do fólie a necháme cca pol hod. odpočívať v chladničke. Je tuhšie a lepšie sa vyvaľká na veľkosť plechu 27x35 cm-čistý rozmer, takže nie je to ten veľký plech čo je v rúre.
Na plech dáme papier na pečenie, na to vyvaľkané cesto a dáme piecť do rúry, ktorú predtým vyhrejeme na cca 170-180C. Pečieme 10-12 min.
Potom cesto vyberieme, necháme mierne vychladiť a potrieme  marhulovým džemom - najlepšie domácej vyroby.
Kým sa pečie cesto, vyšľaháme žĺtka s cukrom/krupica/ do penista, zmiešame s pomletými orechami a pridáme
na záver tuhý sneh zo 4 bielkov, do ktorého na záver šľahania primiešame pr. cukor 2-3 lyžice. Všetko dôkladne, ale zľahka premiešame a dáme na cesto potretým lekvárom.
Vložíme späť do rúry a pečieme ešte cca 30-35 min pri cca 170C. Radšej dlhšie a pri nižšej teplote, nech vrchné cesto pekne vyrastie a je lahučké - malo by byť aj mierne vysušené.

Makovo-višňová torta od Ľubky

Potrebujeme
13 žĺtkov, 250 gr práškového cukru, 250 gr mletého maku, 13 bielkov

Plnka
1 višňový kompót (bez kôstok ), 500 gr mascarpone,
práškový cukor podľa chuti - približne 100-150 gr, 4-5 PL mletého maku, 1 ČL vanilkového extraktu

Poleva
višňová šťava, 2 plné PL kukuričného škrobu, cukor podľa chuti

Na ozdobu
vyšľahaná šľahačka zmiešaná s lyžicou mletého maku, kandizované čerešne alebo višne 

Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme k nim mak a tuhý sneh z bielkov...cesto rozdelíme do dvoch tortových foriem s priemerom cca 26 cm, ktoré si vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom ...Pečieme cca 25-30 minút pri teplote 180 C ...necháme vychladnúť ...potom každú tortu rozrežeme na dve polovice a plníme krémom, ktorý si pripravíme tak, že si višne zlejeme od šťavy, potom ich s cukrom rozmixujeme do hladka a následne vymiešame s mascarpone, makom a vanilkou ... krémom potrieme aj boky torty a dáme do chladu ... Medzitým si pripravíme polevu zo zvyšnej višňovej šťavy, ktorú si zmiešame s cukrom a kukuričným škrobom a uvaríme do polohustej konzistencie ...mierne vychladnutou polevou polejeme tortu a dozdobíme makovou šľahačkou a kandizovanými višňami...

Maková torta od Majky F.

 
Potrebujeme
100 gr zmäknutého masla, 30 gr pr.cukru, 1 bal. vanilínového cukru, 1 bal. citrónovej kôry, štipka soli, 4 žĺtka, 4 bielka, 90 gr cukru, 150gr mletého maku, 70 gr nasekáné lieskové orechy
Plnka
250 gr tvarohu, 100 gr pr. cukru, strúhaná citrónová kôra z polovice citróna, 4 PL citrónovej šťavy, 1 bal. vanilínového cukru, 500 ml smotany na šľahanie, 1 bal. želatínový stužovač Dr.Oetker
Postup
Maslo vyšľaháme s cukrom a soľou do peny. Za stáleho miešania pridáme žĺtka. Bielky a cukrom šľahačom vyšľaháme dotuha a zľahka spolu s makom a orieškami vmiešame do maslovej hmoty. Cesto vlejeme do tortovej formy a pečieme cca 40 min pri 175 st. Na plnku dobre premiešame tvaroh, cukor, citrónovú kôru a šťavu s vanilkovým cukrom. Smotanu vyšľaháme dotuha. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu a zmiešame s tvarohom a šľahačkou. Na vychladnutý korpus vylejeme plnku a uložíme na 2-3 hodiny do chladničky. Ozdobíme podľa nálady... Dobrú chuť!

Pravý brownies od Janky

Potrebujeme
360 gr čokolády, 360 gr masla, 160 gr hladkej múky, 80 gr kakaa /Alnatura/, 6 vajec, 540 gr trstinového cukru, 100 gr bielej a tmavej čokolády (môže byť a nemusí)


Postup

Čokoládu spolu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Múku s kakaom preosejeme cez sitko 3 až 4 krát. Vajíčka s trstinovým cukrom vymiešame do masy. 100 gr tmavej a bielej čokolády nasekáme na kocky .
    Do vajíčkovej masy vlejeme mierne vychladnutú čokoládu s maslom a prisypeme múku s kakaom. Premiešavame veľmi opatrne ako bielok.  Pridáme kúsky čokolády (nemusí byť). Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme 30 min. pri 180st. Upečené je to vtedy, keď kraje začínajú byť suché a mierne sa oddeľujú a stred je ešte tekutý. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.  Dobrú chuť!

Pusinkový koláč od Hely

Potrebujeme
5 bielkov, 280 gr krupicového cukru (môže byť aj trstinový), 2 č.l. kukuričného škrobu, 2 č.l. bieleho vínného octu, 85 gr strúhaného kokosu, manľové lupienky, 500 ml  šľahačky, 100 gr kvalitnej tmavej čokolády (70%), 500 gr čerstvých malín


Postup

Večer pred pečením zohrejeme čokoládu v šľahačke, ale len po bod varu, hneď odstavíme, necháme vychladnúť
a dáme na noc do chladničky. 
    Na druhý deň predhrejeme rúru na 140 st. Vyložíme plech papierom na pečenie. Naviac z ďaľšieho hárku vystrihneme 3 obdĺžniky 30x10cm a rozložíme ich vedľa seba na plech. Z bielkov vyšľaháme sneh. Postupne zašľaháme cukor, potom škrob
a ocot. Zľahka vmiešame strúhaný kokos a zmes rozdelíme a rozotrieme na obdĺžniky papiera; jeden plát posypeme mandľovými lupienkami. Všetky pečieme 1 hodinu, potom rúru vypneme, neotvárame dvierka a korpusy necháme ešte hodinu sušiť. Potom ich vytiahneme a necháme vychladnúť. 
    Vyšľaháme šľahačku do zhustnutia. Krém si rozdelíme tak, aby sme ho natreli na spodný plát, na ktorý dáme polovicu umytých malín, stredný plát natrieme z oboch strán a položíme ho na spodný plát a dáme naň zvyšok malín. Zakryjeme plátom posypaným lupienkami, ktorý sme odspodu natreli krémom.  Snehové pláty bez náplne sa dajú aj zamraziť.

Rakvičky od Jojky

Potrebujeme
4 žĺtka
140gr prášk. cukor
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup
Žĺtka, cukor a citrónovú šťavu vyšľaháme. Formičky na rakvičky dobre potrieme maslom, naplníme  cestom. Rúru rozohrejeme na 175 st. , vložíme rakvičky a rúru vypneme! Necháme zatvorenú až do vychladnutia. 
Rakvičky ozdobíme vyšľahanou šľahačkou s vanil. cukrom.

Smotanová roláda  od Jojky

Potrebujeme
4 vajcia
100gr prášk. cukor
50gr sekané orechy
2 lyžice kakaa
Postup
Žĺtka s cukrom vymiešame, pridáme kakao, orechy a vyšľahané bielka jemne vmiešame. Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 195-200 st. 10 až 12 minút. Po upečení cesto zrolujeme a necháme vychladnúť. Potom naplníme vyšľahanou šľahačkou

Jahodová torta  od Jojky

Potrebujeme
6 vajec
120 gr prášk. cukru
120 gr mleté lúpané mandle
250 gr mascarpone
250g šľahačky
cukor podľa chuti, 3/4 l šťavy (vody)
jahody, 3 bal. želatiny Dr. Oetkar
Postup
6 žĺtkov vymiešame spolu s cukrom, mandľami a vyšľahaným bielkom. Dáme piecť 30-40 min v rúre vyhriatej na 175st.
Po upečení a vychladnutí korpusu ho rozrežeme na polovicu a naplníme plnkou.
Plnka: Mascarpone osladíme podľa chuti a zmiešame so šľahačkou.
Na vrch korpusu dáme na malé kúsky pokrájané jahody a zalejeme želatinou - 3/4 l šťavy a 3ks Dr.Oetker želé.

Špenátové slniečko  od Jojky

Cesto
500 gramov hladkej múky

90 ml extra panenského olivového oleja
200 ml teplého suchého bieleho vína
2 čajové lyžičky soli
Plnka
350 gramov špenátu (doporučujeme čerstvý)
350 gramov syru riccota, pór
1 celé vajíčko
100 gramov strúhaného parmezánu
soľ, čierne korenie a strúhanku
môžete pridať aj strúčik cesnaku
Na cesto zmiešame všetky ingrediencie, kým nám nevznikne pevná hmota. Zakryjeme cesto fóliou a pripravíme si plnku.
Ak použijete čerstvý špenát, tak si ho nakrájajte na menšie kúsky. Na masle podusíme pór a pridáme špenát.
Dusíme aspoň 5-10. Potom pridáme syr ricotta, vajíčko, parmezán, soľ a čierne korenie. Predhrejeme si rúru na teplotu
180 stupňov. Z cesta si vyvaľkáme dva kruhy o priemere cca 30cm. Na jeden si položíme plnku podľa obrázka.

Prekryjeme to druhým cestom. Cesto si orežeme do kruhu a konce potlačíme vidličkou. Na stred si položíme väčšiu šálku
a vonkajšiu časť si nakrájame na šírku cca 3cm.

Vykrojené časti si mierne vytočíme do špirály. 

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Gaštanová bezlepková torta od Desanky

 
Potrebujeme
6 vajec
500 gr gaštanového pyré
2 práškové šľahačky
džem, rum
Postup
Vymiešame žĺtky do penista a pridáme 300 gr gaštanového pyré. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame do hmoty. Do vymastenej a vysypanej tortovej formy vlejeme cesto. Pečieme cca 40-45 min pri 170 stup. Po upečení necháme vychladnúť.
Plnka
Vyšľaháme práškové šľahačky podľa návodu a prídáme zvyšok gaštanového pyré.
Tortový korpus rozrežeme, pokvapkáme rumom a natrieme džemom. Naplníme plnkou a zvyšnou plnkou bohato potrieme celú tortu. Posypeme kakaom.
Vyskúšajte, je úžasná!

 

Marokánky od Jojky

Potrebujeme
1 šľahačku
20 gr hl. múka (alebo kukuričná)
20 gr maslo
80 gr hnedý cukor
štipka vanilkový cukor
80 gr lúpané mandle
80 gr kandiz. citrusová kôra
Postup
Šľahačku, múku a cukor povaríme na kašu asi 1 min. Pridáme mandľové lupienky a kandiz. ovocie. Na plech s papierom na pečenie dvomi lyžičkami tvoríme kopčeky. Prstami dotvoríme placky. Prsty si namáčame do vody aby sa nelepili. Pečieme pri
180 st., keď začnú okraje ružovieť, vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Spodnú časť potrieme čokoládou.

Ríbezľový koláč od Majky K.

Potrebujeme
200g cukru
200g polohrubej múky (môžete použiť pohánkovú múku
)
6 žĺtkov
200g orechov
200g masla
šťava z jedného citróna
štipka soli
vanilkový cukor
300-400g ríbezlí
Snehová pena:
200g cukru
bielka zo 6 vajec
pár kvapiek vanilkovej arómy
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme mierne rozpustené maslo, orechy, citrónovú šťavu, štipku soli, vanilkový cukor
a nakoniec múku. Všetko dobre vymiešame, dostaneme dosť husté krémovité cesto. Natrieme ho na plech, ktorý sme predtým vyložili papierom na pečenie. Potom jemne premiešame ríbezle s troškou cukru a posypeme koláč.
Dáme piecť na 180 °C - teplovzdušná rúra cca 15 -20 minút. Neupečieme celkom, ale povrch už nemá byť surový.

Medzitým vyšľaháme 200g cukru so 6-timi bielkami a pár kvapkami vanilkovej arómy poriadne do tuha.
Na nedopečený koláč navrstvíme vyšľahané bielka a necháme dopiecť asi 20 minút.

 

Monte od Elenky

Potrebujeme
1 až 2 balenia BB keksov
1 l mlieka
100g kukuričného škrobu
100g cukru

1 vanilkový cukor
125g masla
200 g čokolády na varenie
500ml smotany na šľahanie
trošku rumu
Postup
BB keksy poukladáme na plech, pokvapkáme trochou mlieka a rumu. Uvaríme puding z mlieka, škrobu, cukru a keď je uvarený, tak ešte do teplého pridáme maslo. Vymiešame a ešte teplý vylejeme na BB keksy. Necháme trochu vychladnúť. Dve šľahačky uvaríme s 200g čokolády s trochou rumu a  necháme trochu vychladnúť. Ešte  teplé vylejeme na vychladnutý puding. Necháme min. dve hodiny tuhnúť. Na vrch môžeme pridať vyšľahanú šľahačku s van. cukrom.